Vertraging

Een pleidooi voor stilstand

“Dames en heren, helaas is er een vertraging van enkele minuten”. Een bericht wat zelden met gejuich ontvangen wordt. De meeste gezichten zijn chagrijnig of stralen een soort sarcastische berusting uit. Vertraging is een woord wat voor veel mensen een negatieve bijklank heeft, en ook ik ben er vatbaar voor. In een wereld die snel, sneller, snelst lijkt te vragen probeer ik mij af te sluiten van deze gekte. Vertragen. Stilstaan.

Waar begint dat dan mee? In mijn muziek begint het allemaal met luisteren.

Geraakt worden

Waarom dan vertraging? Stilstand en Luisteren? Omdat het verrekte lastig is contact te maken met iemand die continu in beweging is. Een bewegend doelwit is vele malen moeilijker te raken dan iets wat stilstaat.

Daarom wil ik menselijk contact vertragen, levens vertragen. Want het gebrek aan contact vandaag de dag is niet een gebrek aan beweging, een statische maatschappij. Nee, het is het totale overschot daaraan. We zijn zo continue in beweging dat contact maken haast onmogelijk is. En dat we dit dus maar doen terwijl we onderweg zijn, tenminste, dat denk ik als ik mensen in de auto of op de fiets zie appen.

De boodschap is vrij simpel. Stop it! Maak eens onvoorwaardelijk contact met iemand, wellicht te beginnen met jezelf. En ja, om echt contact te maken helpt het enorm als je durft te vertragen, stil durft te staan.

“Stilstand is achteruitgang is een van de meest schadelijke overtuigingen van de moderne tijd.”

IK

Vertragen? info@wetune.org

2018-08-06T11:23:54+00:00