Luisteren

Luisteren

April 2018 verbleef ik een maand in Berlijn. Een heerlijke stad waar ik op kan gaan in de massa mensen. Ik voel mij hier heerlijk veilig, vrij en anoniem. Ik was hier om wat meer overzicht te krijgen in mijn eigen leven en dan zijn die drie ingrediënten heerlijk voor mij.

Ik bezocht een avond in het Baumhaus. Ik had enkele jaren eerder iemand ontmoet in Berlijn die het Improvisational Groove Orchestra had opgericht. Daar moest ik een keer bij zijn, en twee jaar later was het dan zover. Ik heb meerdere keren meegedaan en het was een prachtige ervaring. Je gaat met een groep mensen die elkaar niet kent samen grooven. Geluid maken met stem maar ook andere lichaamsdelen. Samen bouw je langzaam aan een stuk wat in het moment ontstaat. Dit werkt volgens 3 principes van luisteren die ik ook toe ben gaan passen in mijn eigen leven.

1: Durf te voelen. Iedereen werd expliciet uitgenodigd te voelen. Niet emotioneel, juist niet, maar sensitief. Luister, hoor, voel. En durf je op te stellen voor deze sensaties. Laat de muziek echt binnen komen, de trilling, het geluid, de verbinding.

2: Wees geduldig. Luisteren vergt geduld. Want je hoort niet altijd meteen wat je wil horen. Soms hoor je niks, soms hoor je enkel hetzelfde zonder dat er nieuwe sensaties voorbij komen. Maar als je geduldig durft te zijn en op het goede moment wacht hoor je vanzelf meer.

3: Hoor ten alle tijde elk ander. Deze kwam het diepste binnen. Het is makkelijk om je in een fijne groove te verliezen. Een intiem groepsproces gebruiken voor een persoonlijke podium. Maar zelfs tijdens het grooven bleef luisteren centraal staan. Hoor ten alle tijden elk ander. Words to live by!

“Don’t sing any louder than the point where you can still hear each other individual”

SCOTT BOLDEN, BAUMHAUS
2018-08-08T08:06:34+00:00